Hoeveel verdien je met optiehandel?

Opties zijn contracten. Ze geven je het recht maar niet de verplichting om tegen een bepaalde datum een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs te kopen of te verkopen. Dat is heel veel informatie. Laten we die informatie eens wat simpeler maken met voorbeelden en door een paar vragen beantwoorden.

Die bepaalde datum wordt een expiratiedatum genoemd. Voordat die datum komt kan er nog heel veel gebeuren. Opties worden namelijk net als aandelen verhandeld. Dit betekent dat een handelaar die een optie in handen heeft, een optiehouder, ook het recht heeft de optie zelf te verkopen voordat het afloopt.

Scenario’s

Stel je voor dat je op zoek bent naar een goede investeringsmogelijkheid. Je kijkt rond wat het meest rendement op zal leveren voor je geld. Als je hebt gekozen voor beleggen in opties is het van belang om het volgende voorbeeld eens door te nemen.

Als een aandeel op de beurs verhandeld wordt voor €50 en je denkt dat het nog verder omhoog gaat dan kun je een optie hiervoor kopen dat je het recht geeft om na twee maanden het aandeel te kopen voor €50. Dit is een call-optie om precies te zijn.

Als de hele markt verwacht dat het aandeel gaat stijgen, dan zal het lastig worden om een optie te vinden waar je het aandeel kunt kopen tegen dezelfde prijs. Voor nu kun je rekenen met deze €50.

Na de twee maanden is het aandeel gestegen naar €54. Je hebt nu dus het recht om het aandeel voor €50 te kopen. Maar waarom zou je? Je had toch ook het aandeel tegen die prijs twee maanden geleden kunnen kopen?

Winst gemaakt

Het mooie van een optie is nu dat je in dit voorbeeld kunt zien is dat je in feite voor de oude prijs een aandeel hebt aangeschaft. Doorgaans verkoopt men hun aandeel direct weer door voor de huidige prijs, wat nu dus €54 is. De winst per aandeel is €4 geworden.

Een optiecontract vertegenwoordigt meestal 100 aandelen van de onderliggende aandelen. De prijs die je betaalt heet een premie. In dit geval kan die premie €1 per aandeel zijn. Als je dus €400 hebt verdiend met de stijging, trek je de premie van €100 ervan af. Je winst is dus in totaal €300 euro.

Risico

Het kan je ook tegenzitten, als de markt namelijk de andere kant op beweegt. Dan verlies je geld. Ook is het belangrijk om alleen met geld te handelen dat je kunt missen. Zo moet je nooit met geleend geld de beurs op gaan.

Enerzijds omdat je bij tegenwind al het geld alsnog moet terugbetalen, en anderzijds omdat je nerveus kunt worden en daardoor slechte keuzes kunt maken.

Verkopen

Om winst met een optie te maken hoef je niet altijd te wachten tot de twee maanden over zijn. Als volgens je berekeningen het aandeel niet van €50 naar €54 zal gaan, maar in plaats daarvan op €52,50 zal blijven hangen, kun je ervoor kiezen je optiecontract te verkopen.

Je verkoopt het dan aan iemand anders die wel hoop heeft dat het naar €54 zal stijgen. Je verkoopt je optiecontract voor meer geld omdat de koersprijs dichterbij die €54 ligt.

Ben je op zoek naar een persoonlijke of zakelijke lening? Op Kredietmarktplaatsenvergelijken.nl vind je alle informatie over [seo-keyword]. Zo kom je alles te weten over de mogelijkheden van particuliere kredieten. Op deze website vergelijken wij peer to peer kredietmarktplaatsen. Dit houdt in dat je het geld niet leent van een instelling, maar kan je geld lenen van een particulier. Lees hier over [seo-keyword] en krijg een duidelijk beeld van de mogelijkheden die je hebt bij het aanvragen van een krediet. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Op deze website vind je een overzicht van de kredietmarktplaatsen in Nederland met bijbehorende minimale en maximale kredieten, minimale en maximale looptijd en de minimale rente. Hiermee hopen wij je te helpen bij het maken van een passende keuze. Ook informeren wij je over onder andere eenmalige kosten en de mogelijkheid tot het al dan niet boetevrij vervroegd aflossen. Op deze manier geven wij jou een zo volledig mogelijk beeld  van alles dat er komt kijken bij peer to peer lenen. Alle informatie over [seo-keyword] vindt je op Kredietmarktplaatsen.nl netjes op een rij. Vergelijk nu alle kredietmarktplaatsen en vindt de kredietmarktplaats die het best bij jou past!

Wat is jouw ervaring? Heb je een vraag? Reageer hieronder!

Je email adres zal bij het plaatsen van je reactie niet worden getoond.

Meer artikelen